ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.
Kalk i vandet er en sand pine i Danmark. Et højt kalkindhold i vores vandhaner kan gøre tøjet stift og efterlade kalkrester på fliserne. Det forkorter samtidig levetiden på maskiner og installationer og kan fremme væksten af mug og skimmelsvamp. I denne guide vil du blive præsenteret for en blødgøringsanlæg test guide, så du kan finde det anlæg, der passer bedst til dig.
Følgende indhold er lavet i samarbejde med Aqua Danmark, som er en af Danmarks førende forhandlere af vandbehandlingsanlæg.
Med mere end 800 VVS-forhandlere landet over, er AQUA Danmarks produkter blevet aldeles udbredt i Danmark. Tusindvis af danske hjem har i dag fået installeret et eller flere af Aqua Danmarks vandbehandlingsanlæg, som giver besparelser både til energi og rengøring i hjemmet.
Leyco Soft 9 Pro
Dette anlæg er perfekt til en familie på op til 5 personer. Det kræver ikke den stor plads at opbevare, og er lavet til at give blødt vand til 5 personer i boligen. Derudover er det smarte ved dette anlæg, at det har WiFi funktion, således at du altid kan følge med i dit forbrug. Derudover kan du også få notifikationer om dit anlæg mangler salt osv.
Leyco Soft 15 Pro
Dette anlæg har en lidt højere kapacitet, og kan give blødt vand til helt op til 10 personer. Det er således et lidt større anlæg, Dette anlæg har ligeledes WiFi funktion samt app tilknyttet, således du kan følge med i anlæggets forskellige funktioner, samt om der mangler salt osv.
Anlæggene der forhandles er i tysk kvalitet, og er derfor DVGW-certificeret. Det vil altså sige at blødgøringsanlæggene har bestået den mest krævende hygiejnetest, således at man kan være sikker på, at drikkevandet er i højeste kvalitet med disse anlæg. Helt konkret betyder det, at anlægget desinficerer sig selv for hver regeneration.
Der er mange fordele ved at vælge et Leyco SOFT blødgøringsanlæg fra Aqua Danmark. Det er bl.a. et af de mest populære af slagsen, og er et af de billigste i drift, samtidig med at det er let at igangsætte. Herudover er disse fordele værd at nævne:
- Kompakt anlæg – Selve anlægget er elegant, og fylder ikke meget. Derfor er der plads til det i de fleste hjem, uanset hvor det skal placeres.
- Elegant design – Selvom de fleste nok vil skjule denne type anlæg, så er dette dog i et flot design, så det ikke gør noget, at det står synligt.
- Flere modeller – Når du ser efter et blødgøringsanlæg, kan du hos Aqua Danmark vælge mellem flere modeller. Det betyder at uanset hvilken kapacitet du er på udkig efter, er der et anlæg til dit behov.
Tager man et kig på Aqua Danmarks Trustpilot vidner denne også, om den kvalitet som produkterne og ikke mindst service kommer med. Her finder man næsten kun 5-stjernede anmeldelser, og der er derfor stor tilfredshed blandt deres kunder.
Kan Kalkknuser© måske løse problemet med kalken?
I vores guide kan du læse om traditionelle blødgøringsanlæg, men inden du bestemmer dig for at anskaffe et, opfordrer vi, at du tager et kig på Kalkknuser©’ s hjemmeside. De har 365 dages tilfredshedsgaranti, så der er mulighed for at teste den af inden, du investerer i et blødgøringsanlæg.
Se hvordan Kalkknuser© fungerer, kort fortalt.
Heldigvis er der en god mulighed for at slippe af med skyllemiddel og andre kemikalier derhjemme. Med et blødgøringsanlæg får du nemlig muligheden for at fjerne kalk i vandet. Apparatet sættes op lige efter vandmåleren, og herefter bliver kalken fjernet ved hjælp af ionbyttere. Det fjerner kalcium- og magnesiumionerne i vandet, samtidig med at vandet bliver desinficeret.
Vil du gerne vinke farvel til kalk på armatur, fliser og stift vasketøj? Så er du landet det helt rigtige sted. Vi giver dig en blødgøringsanlæg test, hvor du kan læne dig tilbage og blive meget klogere på, hvad du skal vælge.
Blødgøringsanlæg – bedst i test – en komplet guide
Det skal være nemt at finde et blødgøringsanlæg, der passer til dine behov. Men med mange muligheder på markedet har vi gjort det nemmere her. Som Videncentret Bolius skriver, er der mange fordele ved at vælge et blødgøringsanlæg, og vi hjælper dig på vej.
Vi har samlet nogle af de bedste modeller på markedet her og nu i vores blødgøringsanlæg test. Vi kommer omkring forskellige mærker og funktioner, som gør det endnu nemmere for dig at udvælge det helt rigtige.
Blødtvandsanlæg – et BWT-anlæg til boligen
Derfor skal du vælge BWT AQA Life Duplex
- passer til den større familie
- ydelse på 30 liter pr. minut
- saltkapacitet på 25 liter
- DVGW-certificeret, der gør den godkendt til drikkevand.
Lad os starte testen med en favorit blandt mange. Med BWT AQA Life Duplex får du et blødgøringsanlæg, der mestrer sine opgaver. Du undgår kalk i vandet, som allerede her sparer dig for penge på sigt. Du skal nemlig ikke udskifte kaffemaskinen, vaskemaskinen og andre apparater så hurtigt.
Vigtigt certifikat til drikkevandet
Når det kommer til BWT-anlæg, får du her en topmodel, der har den vigtige certificering. Selvom dit anlæg fjerner kalk fra vandet, er det nødvendig med en DVGW-certificering, hvis du vil være sikker på, at du kan drikke vandet. Det kan du heldigvis med BWT AQA Life Duplex.
Derudover får du et anlæg, der holder hele boligen ren. Vedligeholdelsen er nem, og anlægget står selv for at give dig besked, når der er mangel på salttabletter. Størrelsesmæssigt egner denne model sig særligt godt til den større familie. Den kan nemlig klare en ydelse på 30 liter pr. minut.
Et større anlæg at have stående i et flot design
Det bliver svært at gemme sit BWT-anlæg væk, og sådan er det bare. Men denne model er designet på en måde, hvor den ikke står og generer eller skriger i øjnene. Den er produceret som en aflang boks med runde kanter, og hvor alt er pakket godt ind. Det gør det nemt at have den stående på en pæn måde.
Dette blødgøringsanlæg er perfekt til dig, der gerne vil have kalkfrit vand i hele boligen. Brug det til vaskemaskinen eller drikkevandet, så du bliver fri for skyllemiddel og kalkrester.
Specifikationer
- ydelse: 30 liter/min
- elforbindelse: 230 V
- størrelse på 600x410x510 mm
- saltkapacitet på 25 liter
- DVGW-certifikat.
Blødgøringsanlæg til private – North Star Ökosoft NSC25G
Derfor skal du vælge North Star Ökosoft NSC25G
- ydelse på hele 50 liter/min
- flowhastigheder, der mindsker forbruget af salt og vand
- DVGW-certifikat til drikkevand
- lave driftsomkostninger.
Den næste model i vores blødgøringsanlæg test kommer fra North Star. Denne North Star Ökosoft 25G er en større model, der også er velegnet til den større familie. Du får nemlig en maksimal ydelse i et anlæg, som du også kan bruge til drikkevandet.
Lave omkostninger til salt og vand
Starter vi ved det, der gør dette blødgøringsanlæg til noget særligt, er det de lave driftsomkostninger. Med det mener vi, at Ökosoft bruger langt mindre salt og vand under regenereringen, end hvad der er tilfældet ved mange andre modeller. Det er grundet mange års erfaring, hvor det har skabt en patenteret styremodel, der sikrer optimal brug af den tilgængelige kapacitet.
Det betyder også, at du får lave driftsomkostninger grundet en stor mængde ionbytter/resin. Det sikrer den høje kapacitet, og der er heller ikke noget krav om en bestemt type af salt.
Måske det bedste blødgøringsanlæg for dig
North Star har skabt et anlæg, der altså har nogle væsentlige fordele. Du kan nemt bruge det til drikkevandet, da det også har det velkendte certifikat. Designet er dog mere industrielt, og det handler lidt om smag og behag.
Er du villig til at gå lidt på kompromis med designet, får du her et stærkt bud i vores blødgøringsanlæg test. Her får du meget for pengene, og du kan bruge det i hele boligen.
Specifikationer:
- ydelse: 50 liter/min
- ionbytter: 8,86 liter
- elforbindelse: 230 V
- saltkapacitet på 25 liter
- DVGW-certifikat
- måler 520x320x480 mm.
BWT AQA Basic – test – et lille afkalkningsanlæg
Derfor skal du vælge BWT AQA Basic
- lille størrelse, der passer i køkkenets underskabe
- DVGW-certificeret
- ydelse på 26 liter/min
- regeneration tager cirka 25 minutter.
Når det kommer til BWT og anlæg, får du her et væld af forskellige modeller. Og her kigger vi mod et mindre et af slagsen, nemlig BWT AQA Basic, som selvfølgelig skal med i vores blødgøringsanlæg test.
Småt og godt
Dette blødgøringsanlæg fra BWT har den store fordel, at det ikke fylder nær så meget som de andre. Det egner sig også bedst til en familie på fire, og det er selvfølgelig grundet den mindre størrelse. Til gengæld kan du nemt få kalkfrit drikkevand, uden at du skal have anlægget til at stå ude på gulvet. Og det kan da vist være en stor fordel.
AQA Basic passer til et almindeligt underskab. På den måde kan du nemt have det stående gemt væk. Når anlægget ikke længere kan optage mere kalk, vil det regenerere ved en saltopløsning. Det sker cirka én gang dagligt med en varighed på 25 minutter.
Lavt forbrug og begrænset kapacitet
Der er ingen tvivl om, at dette anlæg fra BWT er et godt bud på et blødgøringsanlæg, der er bedst i test. Dog må du leve med en mindre kapacitet, og der er heller ingen alarm ved dryppende vand, løbende toilet eller noget tredje.
Til gengæld er det årlige forbrug af salt kun 64,5 kg. Det årlige forbrug af vand er 6,4 m3, og derfor får du en model, der egner sig godt til en mindre familie.
Specifikationer
- ydelse: 26 liter/min
- saltkapacitet på 25 liter
- alarm ved saltmangel
- DVGW-certificeret
- regeneration på 25 minutter
- størrelse: 530x290x500 mm.
Blødgøringsanlæg til drikkevand – Grünbeck SoftliQ MD32
Derfor skal du vælge Grünbeck SoftliQ MD32
- DVGW-certificeret
- vandsensor
- soft-close-funktion
- mobil anlægsstyring via app.
Testens næste model kommer fra Grünbeck, og dens SoftliQ MD32 er en luksusmodel, der samtidig har nogle lækre features, som du kan nyde godt af. Du får blandt andet styring direkte fra din mobil.
Et væld af indstillinger
Grünbeck er en luksusmodel i vores test, og du får altså et væld af muligheder for indstillinger og funktioner. Du bestemmer selv blødgøringsstrategien via de forskellige forvalg. Her kan du blandt andet vælge mellem ”eco”, ”power” og ”comfort”.
Den fungerer med ionbytning, og den er udstyret med fuldautomatisk styring. For at gøre det hele endnu nemmere for dig kan du klare alle indstillinger direkte fra den tilhørende app. Du bliver også her informeret, hvis der trænger vand ud, så du kan se det direkte fra din telefon. Vil du springe appen over, kan du også nemt styre det hele fra det integrerede farve-touchdisplay.
Flot design af høj klasse
Designet er noget, som også gør den her model helt særlig. Du får ikke det klassiske industrilook, men i stedet et moderne blødgøringsanlæg i hvid og med fine detaljer. Den er udstyret med en LED-lysring og et kommunikationsinterface for at gøre betjeningen nem for dig.
Du kan bruge denne model til drikkevandet, og her finder vi altså en klar favorit i vores test. Få effektiv blødgøring af vand, og spar på varmeudgifter og reparationer fremover.
Specifikationer
- vandsensor
- tilhørende app
- soft-close-funktion
- forskellige blødgøringsstrategier
- saltkapacitet på 95 kg
- 1-20 personer
- mål: 525x912x580 mm.
Blødgøringsanlæg – bedst i test – BWT Perla
Derfor skal du vælge BWT Perla
- producerer op til 28 liter silkeblødt vand pr. minut
- automatisk regeneration i løbet af natten
- livenotifikationer
- BWT Home-app.
Vi er nået til et fantastisk blødgøringsanlæg, og der er altså også kælet lidt ekstra for detaljerne her. BWT Perla rummer en masse lækre features, som du nemt kan vænne dig til. Du får et design i verdensklasse og med alle de bedste funktioner.
Intelligente funktioner
Lad os starte fra en ende af. Her får du selvfølgelig DVGW-certificeringen, så du kan bruge BWT Perla til drikkevandet. Men det helt særlige her er muligheden for at tilslutte dit anlæg til wi-fi og BWT-appen. Det giver dig det fulde overblik over anlæggets livestatus, og du vil modtage vigtige notifikationer, når det eksempelvis skal til service eller har brug for opfyldning af salt.
Derudover beskytter BWT Perla mod vandskader. Med et integreret sikkerhedssystem bliver boligen ikke kun fri for kalk, men også vandskader. Forbruget af salt og vand bliver afstemt efter dit faktiske forbrug, så du kun bruger det, der er brug for.
Konstant overvågning og hygiejnisk konstruktion
Du kan hele tiden overvåge dit blødgøringsanlæg, når du vælger BWT Perla. Du kan blandt andet se den faktiske saltbeholdning her og nu, som du får både i appen, på mail eller på displayet. Sikkerhedssystemet lukker automatisk for vandet, hvis der er et unaturligt vandforbrug, der er din sikkerhed. Og skal du på ferie, kan du indstille det på BWT Perla.
Derudover er hygiejnen helt i top. Der trænger ikke snavs ind i beholderen. Designet er enkelt, stilfuldt og enormt let at have stående, uden at det generer. Så her er der ingen tvivl om, at du får lidt ekstra, men det kan også ses på prisen.
Specifikationer
- ydelse: 28 liter/min
- egnet til 2-12 personer
- wi-fi og tilhørende app
- sikkerhedssystem ved vandskader
- automatisk regeneration om natten
- mål: 800x400x510 mm
- saltkapacitet: 32 kg
- 5” touchdisplay.
En lillebror fra Grünbeck – SoftliQ SD21
Derfor skal du vælge Grünbeck SoftliQ SD21
- anlægsstyring direkte fra app
- DVGW-certificeret
- infrarøde sensorer til kontrol
- 4,3” touchdisplay
- kommunikationsinterface, der kan forbindes med resten af boligen.
Her siger vi hej til en kending, som dog kommer i en lidt mere budgetvenlig udgave her. Grünbeck SD21 er også en topmodel, men her er der skrabet lidt af størrelsen og dermed også af prisen. Der er nok at glæde sig til, for den rummer stadigvæk alle de lækre features.
Smart og intelligent teknologi
Grünbeck har knækket koden i den digitale verden. For her får du innovativt design og intelligente løsninger. Du får blandt andet en grøn LED-lysring, der giver dig meddelelse om forskellige driftstilstande. Du kan også se og styre alt fra det store 4,3” touchdisplay, hvor du kan hente og indstille alle informationer.
Vil du forbinde dit blødgøringsanlæg til din smartphone, får du også muligheden her. Du kan bruge Grünbeck myProduct-appen, der giver dig mulighed for endnu flere kontrol- og betjeningsfunktioner. Al historik bliver gemt på dit personlige Grünbeck-Cloud, og du kan integrere dit anlæg via wi-fi.
Flot og stilrent design
Grünbeck scorer også toppoint på designet. Her er der igen lavet en elegant løsning, der gør det nemt at have den i boligen. Den indvendige infrarøde sensor sørger for at måle blandt andet saltniveau, og den sørger også for automatisk regeneration.
Du får også et sikkert anlæg. Med de smarte vandsensorer vil du få udvidet sikkerhed. De kontrollerer potentielle farer, og du får besked direkte på din mobil i appen. Den anbefales til en-ni personer, og derfor passer den godt ind i villaen.
Specifikationer
- tilslutning via app
- LED-lysring
- touchdisplay
- sikkerhedssystem
- saltkapacitet: 35 kg
- kommunikationsinterface
- mål: 360x815x430 mm.
Blødgøringsanlæg – bedst i test – sådan vælger du det rette
Der er flere parametre, der spiller ind, når du skal vælge et blødgøringsanlæg. Vores test har givet dig et overblik over nogle af de bedste på markedet her og nu, så du bliver hjulpet godt på vej.
Der er flere ting, du kan overveje, før du vælger det rette for dig. Først og fremmest skal du have et overblik over, hvor mange liter du har brug for at få produceret. Jo flere I er i husstanden, desto større skal dit anlæg selvfølgelig være.
Derudover spiller prisen også en rolle. For når det kommer til blødgøringsanlæg og pris, er der stor forskel. Jo højere en pris, desto flere features får du med, og du skal selvfølgelig overveje, om det er noget for dig. Det giver dig typisk også et endnu flottere design, som kan være værd at have med i overvejelserne.
Bor du småt, eller vil du gerne gemme dit anlæg væk, skal du også overveje de mål, som vi har angivet i vores blødgøringsanlæg test. Nogle modeller kan passe ind i dit køkkenskab, mens andre får lidt problemer.
Fordele ved at vælge et blødgøringsanlæg
Som nævnt har disse anlæg en fornem opgave. De skal nemlig fjerne kalk fra vandet. Det kræver plads og en smule vedligeholdelse at have et stående, men som Forbrugerrådet Tænk også fortæller, er der også en lang række forskellige fordele ved at vælge et blødgøringsanlæg.
Først og fremmest får du langt mindre arbejde med rengøring derhjemme. Du slipper for afkalkning, og du behøver ikke have problemer med kalk på armatur eller brusevægge. Derudover forlænger du holdbarheden på forskellige husholdningsapparater, der tager skade af kalk.
Blødt vand er også sundere for både hud og hår. Det er også derfor, du måske har oplevet den silkebløde hud, du får i udlandet. Kalkfattigt vand skåner huden, og det kan være med til at begrænse børneeksem. Og endelig er det også billigere i længden. Du kan mindske dit forbrug af sæbe og helt skille dig af med skyllemiddel.
Her er, hvad du skal overveje
Når du skal have et blødgøringsanlæg, er der selvfølgelig nogle ting, der også er vigtige at tage med i dine overvejelser. For selvom der er mange fordele, er det ofte også en dyr fornøjelse at investere i et anlæg. Samtidig vil du også skulle være opmærksom på, at der er brug for vedligeholdelse og løbende udgifter.
Det er også vigtigt at tænke bæredygtigt, når du investerer. Der bliver brugt vand og salt i forbindelse med fjernelse af kalk, og det koster på miljøkontoen. Sørger du for at vælge et anlæg, der har lave driftsomkostninger, gør du også miljøet en tjeneste.
Vedligeholdelse: Her er, hvad du skal gøre
Vedligeholdelse er en ting, som følger med alle typer af husholdningsapparater, og med automatisk regeneration slipper du for hårdt arbejde. Du slipper dog ikke helt, og når dit blødgøringsanlæg melder, at det har brug for service, skal du slå til.
Vedligeholdelsen vil typisk bestå i, at du skal påfylde salt. Det sker cirka hver fjerde uge alt efter forbrug og saltkapacitet. Derudover skal anlægget desinficeres én gang årligt, og du skal løbende tage en hårdhedstest af vandet.
Regeneration sker typisk helt af sig selv. Formålet er at rense filtret for kalk, så det er klar til at optage kalk endnu en gang. Filtret med salt renses, og det sker særligt af hygiejniske årsager. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle anlæg ikke kan fjerne kalk under regeneration, mens andre godt kan.
Installering af blødgøringsanlæg
Du er nødt til at få installeret dit anlæg korrekt, inden du tager det i brug. Er du en haj til VVS-arbejde, kan du klare opgaven selv, men langt de fleste vælger at få hjælp fra en professionel. Den skal installeres lige foran vandmåleren, og derfor kræver det en portion viden og præcision.
Mange forhandlere tilbyder gratis montering, når du køber dit blødgøringsanlæg hos dem. Hvis ikke dette er tilfældet, kan du forhøre dig hos din VVS-forhandler, der ofte kan varetage denne opgave. Du skal altid få hjælp, hvis du ikke er autoriseret VVS’er eller har en stor viden inden for området.
Forkert tilslutning og installation kan føre til vandskader eller andre udfordringer. Det kan hurtigt gøre stor skade på din bolig, og derfor gælder det om at være lidt ekstra forsigtig.
Forskellen på blødt og hårdt vand
Det er måske vanskeligt at kende til forskellen mellem hårdt og blødt vand. Vi forstår dig godt, for grænsen er svær at tegne op, men her kan du læse mere om, hvad det egentlig betyder.
Når vi taler om hårdt vand, omhandler det mængden af kalk- og magnesiumioner i vandet. Jo større mængden er, desto højere vil hårdhedsgraden være. Vandet i Danmark er ualmindeligt hårdt, og derfor har mange også problemer med kalk i boligen.
Blødt vand er derimod vand, der indeholder lidt eller ingen kalk. Nogle få steder i landet finder du blødt vand, fordi der ikke er meget kalk i jorden. Det gælder eksempelvis for Vestjylland. Det samme vil du opleve i Sverige og Tyskland, hvor der er blevet fjernet kalk fra vandet i flere år.
Det er ikke usundt at fjerne kalk i vandet
At fjerne kalk er heldigvis ikke usundt på nogen måde. Det er nemlig helt naturligt, at der nogle steder er mere kalk i vandet end andre. Det kan være en god idé at justere hårdhedsgraden til seks på dit anlæg. På den måde kan du bibeholde mineraler i vandet, og dit drikkevand vil samtidig have en god smag.
Ud fra BWT’s blødgøringsprincip har det lavet en skala over hårdhedsgrader. Vand med en hårdhedsgrad på nul vil have en flad smag, og du vil samtidig gå glip af de mange mineraler. Det kan samtidig også gøre det svært at skylle sæbe af krop og hænder, og derfor er det en god idé at holde en hårdhedsgrad på seks. Her er vandet kategoriseret som blødt, hvorimod under fire er meget blødt, og alt over otte er middelhårdt.
LÆS OGSÅ: Hvilket elselskab har jeg?
Kilder
- Bolius.dk: “Blødgøringsanlæg skal nedsætte kalk i vandet“
- Tænk.dk: “Blødgøringsanlæg: Fordele og ulemper“
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvordan hænger blødgøringsanlæg og pris sammen?
Ofte vil du betale en højere pris, hvis du vil have flere funktioner og intelligent styring af dit anlæg. Du betaler derudover også for et mere stilrent design.
Hvorfor vælge et blødgøringsanlæg?
Der er mange gode grunde, men at fjerne kalk fra vandet er langt sundere for maskinerne derhjemme. Det gør også rengøring nemmere, og du skåner kroppen for hårdt vand.
Koster det noget i forbrug?
Ja, dit anlæg skal bruge salt og vand for at kunne fjerne kalk. Der vil også være udgifter til den årlige desinfektion for at holde dit anlæg rent.